Στατικος ηλεκτρισμος
Share
Συντάχθηκε απο τον/την Aggelikh Grigoriou on Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2011 11:03   

statikos_ilektrismos_1Εδώ και μέρες αναρωτιέμαι γιατί ηλεκτίζομαι!

Ανοίγω την πόρτα του αμαξίου ηλεκτρίζομαι!

Πατάω play στο dvd player και ηλεκτρίζομαι!

Σίγουρα έχει γίνει και σε εσάς έψαξα λοιπόν και βρήκα!

Διαβάστε:

 

Αυτές είναι εκδηλώσεις μιας μορφής ηλεκτρισμού που λέγεται στατικός ηλεκτρισμός. Πού οφείλεται όμως η ύπαρξη του στατικού ηλεκτρισμού;
Ο στατικός ηλεκτρισμός οφείλεται στις ιδιότητες της ύλης των σωμάτων και ιδιαίτερα του μικρότερου κομματιού της που είναι το άτομο. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι όλα τα υλικά σώματα αποτελούνται από άτομα. 


Κάθε άτομο αποτελείται από τον πυρήνα. Ο πυρήνας του ατόμου περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια που λέγονται πρωτόνια και νετρόνια. Γύρω από τον πυρήνα κινούνται σε σταθερές ελλειπτικές τροχιές άλλα σωματίδια που λέγονται ηλεκτρόνια. Αυτό το μοντέλο είναι αρκετά χρήσιμο για να καταλάβουμε τον στατικό ηλεκτρισμό. Σ' αυτό τα σωματίδια έχουν διαφορετικές ιδιότητες. Μια από τις ιδιότητες είναι η ύπαρξη των ηλεκτρικών φορτίων. Έτσι δεχόμαστε ότι τα πρωτόνια έχουν θετικά φορτία(+), τα νετρόνια δεν έχουν καθόλου φορτία και τα ηλεκτρόνια έχουν αρνητικά φορτία(-). Όταν σε ένα άτομο τα θετικά φορτία(πρωτόνια) είναι ίσα με τα αρνητικά φορτία(ηλεκτρόνια), αλληλοεξουδετερώνονται κι έτσι το άτομο χαρακτηρίζεται μη ηλεκτρισμένο, δηλαδή ουδέτερο. Το ηλεκτρισμένο άτομο λέγεται ιόν. 


Όταν σε ένα σώμα ο αριθμός των πρωτονίων είναι ίσος με τον αριθμό των ηλεκτρονίων, το σώμα είναι ηλεκτρικά ουδέτερο, δηλαδή δεν είναι ηλεκτρισμένο, γιατί τα αντίθετα ηλεκτρικά φορτία των πρωτονίων και ηλεκτρονίων αλληλοεξουδετερώνονται. Για να ηλεκτριστεί λοιπόν ένα σώμα, πρέπει να διαταραχθεί η ισορροπία μεταξύ των πρωτονίων και των ηλεκτρονίων. Κι επειδή τα πρωτόνια είναι πολύ στενά κρατημένα με τα νετρόνια μέσα στον πυρήνα των ατόμων του σώματος, τα μόνα που μπορούν να χαλάσουν την ισορροπία είνα τα ηλεκτρόνια που κινούνται αδιάκοπα γύρω από τον πυρήνα σε διάφορες στιβάδες και είναι χαλαρά συνδεμένα με τον πυρήνα. Έτσι τα ηλεκτρόνια μπορούν να μετακινηθούν είτε μέσα στο ίδιο το σώμα είτε από ένα σώμα σε ένα άλλο σώμα. Άν από κάποια περιοχή ενός σώματος ή από ένα σώμα φύγουν ηλεκτρόνια, η περιοχή αυτή ή το σώμα αυτό αποχτά πλειοψηφία πρωτονίων και φορτίζεται με θετικό ηλεκτρισμό(+). Η περιοχή του ίδιου σώματος ή το άλλο σώμα, στο οποίο πηγαίνουν τα ηλεκτρόνια αποχτά πλειοψηφία ηλεκτρονίων και φορτίζεται με αρνητικό ηλεκτρισμό(-). Η μεταφορά των ηλεκτρικών φορτίων από ένα σώμα σε άλλο (ηλέκτριση) ή από μια περιοχή σε άλλη μέσα στο ίδιο σώμα γίνεται με τρεις τρόπους: με τριβή, με επαφή και με επαγωγή.


ΠΩΣ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ
Ένας πολύ απλός τρόπος για να κάνουμε τα ηλεκτρόνια να μετακινηθούν από ένα σώμα σε άλλο είναι να τρίψουμε δυο μονωτές κατασκευασμένους από διαφορετικά υλικά. Τότε τα ηλεκτρόνια μετακινούνται από το ένα αντικείμενο στο άλλο και παραμένουν στις νέες τους θέσεις για αρκετό διάστημα. Όσο πιο πολύ τρίβουμε τα αντικείμενα μεταξύ τους τόσο πιο εύκολα κινούνται τα ηλεκτρόνια και ανάλογα αυξάνεται η ηλέκτρισή τους.

 

Τελευταία Νέα

Το KosRadio μεταφέρεται...


Αγαπητοί μας φίλοι & επισκέπτες θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως μετά ...

Ημερίδα για Ιατρικό τουρισμό


Η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού θα εμπλουτίσει το εγχώριο τουριστικ...

47 άτομα θέλει να απολύσει από το Δήμο της Κω το υπουργείο Εσωτερικών


Η Δημοτική Αρχή λαμβάνοντας υπόψη τα πρώτα συμπεράσματα από την έκθεση...

περισσότερα

eshopkosgr